Cine suntem
Angus Romania – Ferma Angus Romania, reprezentativa pentru mangementul cresterii bovinelor de carne Angus din Romania.
In prezent detinem in ferma 100 de femele Aberdeen Angus si doi tauri de reproductie, dintre care unul este campionul Irlandei pe anul 2014. Totodata, in scurt timp va fi realizata o cooperativa a fermierilor cu un efectiv de minim 2000 de vite a caror calitate sa fie certificata si controlata.
Suntem recunoscuti in toata Romania pentru calitatea genetica a vitelor Angus importate, peste 500 in anul 2014/2015 in 20 de ferme existente sau la inceput de drum.
Suntem la dispozitia dumneavoastra ori de cate ori intampinati probleme de ordin administrativ sau legislativ in ceea ce priveste cresterea bovinelor de carne Angus, indiferent ca sunteti un fermier experimentat sau la inceput de drum.
Data fiind cresterea importantei acordata agriculturii din Romania, dar si specificul natural ajutator, suntem alaturi de dumneavoastra pentru a va sustine in dezvoltarea unei afaceri in acest domeniu.
Angus-Romania – pentru ca sustinem profesionalismul!
Despre Angus
Originara din nordul Scotiei, rasa de bovina Angus a patruns in Romania puternic in ultimii 4 ani, in momentul de fata, efectivul prezent in Romania fiind de aproximativ 15.000 capete.
Fiind o rasa rezistenta in conditii de pasunat mai putin favorabile, rasa Angus este din ce in ce mai apreciata de fermierii romani, datorita faptului ca necesarul administrativ si monetar pentru sustinerea unei astfel de investitii este relativ redus.
Furnizand o carne apreciata in restaurantele de lux, viteii din rasa Angus ajung rapid la maturitate, avand un temperament docil si fiind usor de intretinut.
Premii obtinute de catre Angus Romania
Cresterea vitelor Angus – un business profitabil
Luand in calcul cresterea din ce in ce mai mare a efectivului de capete prezent in Romania, putem concluziona ca business-ul cresterii vitelor Angus este unul profitabil.
Argumente:
- Este o rasa care se creste foarte usor fara costuri mari; nu necesita amenajari tehnice speciale, foloseste pasunea minim 8 luni pe an costuri de furajere 0, iar un singur ingrijitor se poate ocupa de 150 de capete. In plus, fiind o rasa puternica nu necesita costuri sanitar veterinare mari.
- Suprafetele mari de pasune asigura Romaniei un bun potential de crestere a efectivelor.
- Suprafetele mari cu potential agricol in cultura cerealelor, dau posibilitatea vanzarii acestor materii prime la o valoare mai mare daca sunt valorificate in cresterea si ingrasarea vitelor ANGUS.
- Subventiile asigurate de catre stat in cresterea si exploatarea acestor vite, ajung la o valoarea de aproximativ 2.065 euro pe cap de animal/an; subventia calculata la 3 ha de pasune/ animal (pachet agromediu), subventia pentru sprijinul cuplat zootehnic(SCZ), ajutorul national tranzitoriu(ANT).
Exemplu calcul:
Pentru o intelegere mai buna facem un exercitiu pentru o ferma de 10 capete ANGUS:
- Achizitia de 10 juninci(gestante in luna 4-5), cu origine si genetica foarte buna(Marea Britanie, Danemarca).
- Pretul total este 22.000 euro, cu toate costurile incluse(taxe veterinare, transport, carantina)
- La fatare fiecare junica intra in categoria mame si primeste o subventie de 300 euro.
- Vitelul sau viteaua fatata primeste dupa 8 luni in exploatatie 225 euro.
- Vacile si tineretul din ferma mai primesc anual ANT, ajutorul national tranzitoriu, cate 110 euro/cap.
- Prin lege, administratiile locale sunt obligate sa puna crescatorilor la dispozitie suprafete de pasunat. Pentru o vaca Angus se pot concesiona 3 ha de pasune. Subventia pe ha este de 440 euro (Pachet Agromediu).
Achizitii 10 Juninci Angus
- 10 junici * 2200 euro = 22000 euro
Subventii Asigurate
- 300 euro(SCZ) * 10 junici = 3000 euro
- 225 euro(SCZ) * 10 vitei = 2250 euro
- 110 euro(ANT) * 10 junici = 1100 euro
- 110 euro(ANT) * 10 vitei = 1100 euro
- 3ha/cap * 10 animale = 30ha * 440 euro(pachet agromediu) = 13200 euro
TOTAL SUBVENTIE = 20 650 euro
Considerand raportul de sexe la fatare 1:1, obtineti 5 taurasi si 5 vitele.
- Vitelele raman in ferma pentru cresterea efectivului.
- Taurasii dupa 8 luni pot fi vanduti la ingrasare cu un pret mediu de 3 euro/kg la o greutate medie de 300kg/cap. 5 taurasi * 300kg * 3 euro = 4500 euro
- Sau taurasii pot fi tinuti in ferma pana la 16-18 luni si avand origine si genetica buna pot fi vanduti ca reproducatori in alte ferme la un pret mediu de 3000, 3500 euro/cap. 5 taurasi * 3000 euro = 15000 euro
Carnea de Angus
O carne cu o savoare deosebita, carnea de Angus prezinta cateva particularitati ce o deosebesc clar:
Un gust deosebit
Prezenta in bucatariile de lux, carnea de vita Angus este apreciata de cei mai pretentiosi bucatari si consumatori de preparate din vita. Gustul este dat in aceeasi masura de gradul de patrundere a grasimii in carne si timpul de preparare, astfel ca rezultatul trebuie sa fie unul suculent cu o aroma aparte.
O prezentare vizuala si tactila aparte
Fragezime, culoare, marmorare – toate acestea sunt reprezentate la cel mai inalt nivel in tipul de carne Angus, tocmai pentru ca aceasta rasa de bovina este crescuta intocmai pentru consumul de carne de o calitate inalta.
Valori orientative pentru determinarea unui carcase de buna calitate la vitele tinere:
- cantitate de carne: intre 65% si 68%
- cantitate de grasime: intre 14% si 15%
- cantitate de oase si tendoane: intre 14% si 17%